Nyheder


USA og Kina bytter roller i international handelspolitik

Kinas rolle i international handelspolitik har stor betydning for danske virksomheder og investorer, forklarer Sampensions investeringsdirektør, Henrik Olejasz Larsen.

I sidste uge annoncerede Kinas politiske ledelse, at man vil fjerne en række af de begrænsninger, der er for udenlandske ejeres andel af kinesiske virksomheder i eksempelvis finanssektoren.

”Der er interessant at se Kina i lyset af den amerikanske præsidents besøg, for rollerne er jo skiftet i den internationale handelspolitik. Her har Kina gjort sig til talsmand for øget frihandel. Allerede på det møde der var i januar i Davos, slog præsident Xi Jinping den tone an, at Kina ville være en forkæmper for øget international frihandel, og også på den nyligt overståede partikongres var det et tema,” konstaterer Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension.

For Danmark er Kina både som import- og eksportmarked blandt de allerstørste, og på eksport kun akkurat overgået af Storbritannien og USA. Det er i høj grad landbrugsvarer, vi producerer og sælger direkte til Kina, men den indirekte effekt og betydning for Danmark er meget større.

”Store danske virksomheder som Carlsberg, Novo og Pandora har også aktivitet uden for Danmark direkte i Kina, både handel og produktion. På den måde har det også for danske investorer større betydning end blot den økonomiske direkte samhandel,” forklarer Henrik Olejasz Larsen.