Nyheder


Rådgivning er den bedste pensionsopsparing

10. maj 2017

Individuel rådgivning er nøglen til at få mest ud af pensionen, lyder rådet fra Sampension i diskussionen om, hvorvidt det overhovedet betaler sig at spare op til alderdommen.

”De sidste fem år af det aktive arbejdsliv kan det ikke betale sig at spare op til pensionen – det bliver alligevel beskattet og modregnet i de offentlige ydelser”.

Sådan lyder et af de udsagn, som i den seneste tid har ledsaget artikler om næsten-pensionister, der har sparet for meget op til pensionen. Ifølge kunderådgivningschef i Sampension Johnny Mørch er billedet dog lidt mere nuanceret end som så.

- Det er faktuelt forkert, at det ikke kan betale sig at spare op til pensionen, men det er rigtigt, at nogle bliver ramt hårdere af modregningen end andre. Billedet vil være individuelt, men det kan betale sig at spare op til alderdommen i en eller anden form, siger han.

Svært at spå om fremtiden

En del af debatten drejer sig om den såkaldte samspilsproblematik, altså at det offentlige pensionstillæg bortfalder, hvis man indbetaler over en vis sum til en privat pensionsordning. Her er det ifølge Johnny Mørch vigtigt, at man som kunde gennemgår sit private regnestykke for pensionen. Og det er ikke så svært hvis man er kunde i Sampension.

- Et af de store spørgsmål er, om pensionstillægget og andre velfærdsydelser eksisterer i samme form 20 år ude i fremtiden. Det er der ingen, der ved, men i vores rådgivning fokuserer vi på at give kunderne et beslutningsgrundlag i kroner og ører, så de selv kan tage en beslutning ud fra de scenarier, de tror mest på, siger han.

Individuel rådgivning

Johnny Mørch understreger, at det altid er et individuelt spørgsmål, hvad der bedst kan betale sig. Så det bedste råd er i virkeligheden at få sig en snak med sin pensionsrådgiver.

- I Sampension har alle kunder mulighed for at få en helhedsorienteret rådgivning. Ved hjælp af vores rådgivningsværktøj kommer vi hele vejen rundt og tager højde for eksempelvis indkomst og anden formue, en eventuel ægtefælle eller samlevers økonomi, og vi kan til- og fravælge alle offentlige ydelser alt afhængig af, hvad kunden ønsker. Desuden kan vores kunder altid benytte sig af vores selvbetjeningsværktøj på hjemmesiden - Pensionstjek, der giver et her og nu-overblik over pensionsopsparingen og forsikringsdækningerne, siger han.


Om samspilsproblemet

  • Samspilsproblematikken dækker over, at man som pensionist mister retten til en række ydelser, som andre ældre kan få, hvis man får udbetalt over et vist beløb fra sin private pensionsopsparing oven i folkepensionen.
  • Det drejer sig om ydelser som for eksempel pensionstillæg, boligydelse, varmetillæg og helbredstillæg.
  • Pensionstillægget udgør årligt 78.612 kr. for enlige og 38.676 kr. for gifte eller samlevende, men det reduceres ved alle typer af indtægter. Fradrag i pensionstillægget starter ved en husstandsindkomst på  69.800 kr. for enlige og 140.000 kr. for gifte eller samlevende. Pensionstillægget bortfalder helt ved en husstandsindkomst på henholdsvis 324.200 kr. for enlige og 381.700 kr. for gifte eller samlevende.