Nyheder


Nybagte forældre bør også tilpasse pensionsordningen

19. august 2020

Når man får sit første barn, står pensionsordningen næppe højt på listen over ting, man har overskud og lyst til at bruge sin tid på. Her er fire forhold omkring forsikringsdækninger, du som nybagt forælder, dog bør være opmærksom på.

Din pensionsordning består både af en opsparing og forsikringsdækninger. Som nybagt forælder er det især vigtigt at sikre, at dine forsikringer er tilpasset familiens behov. Dækningerne giver økonomisk tryghed til din familie, hvis du bliver alvorligt syg eller mister evnen til at arbejde.

”Det er fantastisk at blive forælder, og det er en begivenhed, man aldrig glemmer. For mange er en familieforøgelse samtidig en stor livsændring og derfor en anledning til, at man kigger nærmere på forsikringsdækningerne på sin pensionsordning,” siger teamleder Louise Skov Christensen fra pensionsselskabet Sampension.

Selvom et tjek af forsikringerne ikke lyder særligt spændende, så kan mindre justeringer være den økonomiske redningskrans, der gør hele forskellen, hvis uheldet er ude.

Her er fire ting, I bør følge op på, som nybagte forældre.

 1. Livsforsikring er en afgørende redningskrans
   
  Overvej først og fremmest, hvordan I vil være sikret økonomisk og have mulighed for at blive boende i huset, hvis en af jer dør. Det kan I gøre med en livsforsikring eller en ægtefællepension. I kan også sikre jeres børn med en børnepension. Så vil børnene få udbetalt et beløb, hvis en af forældrene dør.
   
 2. Sikkerhedsnet ved tab af erhvervsevnen
   
  Mange familier kan få svært ved at blive i deres ejerbolig, hvis den ene pludselig mister evnen til at arbejde. Og med et lille barn i familien er dækningen for tab af erhvervsevne pludselig meget mere vigtig. Din pensionsrådgiver kan hjælpe dig med at afdække, hvor stor udbetaling I har brug for, hvis en af jer mister evnen til at arbejde.
   
 3. Hvem skal arve din pension
   
  I bør være opmærksom på, hvem der som begunstiget vil få udbetalingerne fra jeres pensionsordninger ved dødsfald. Den slags overvejelser fylder ikke meget i dagligdagen, men det har stor betydning for familiens økonomi, hvis uheldet er ude. Overvej, at oprette et testamente, hvis I ikke er gift, når I bliver forældre.
   
  Vær også opmærksom på reglerne, hvis du har en samlever, eller hvis du både har egne børn og fælles børn.
   
  Ønsker du at ændre din begunstigelse, skal du udfylde en begunstigelseserklæring. Vær opmærksom på om begunstigelsen skal gælde for pensionsordningen eller gruppelivsforsikringen.

 4. Skattefrit beløb ved visse kritiske sygdomme
   
  Din pensionsordning har også en dækning ved visse kritiske sygdomme, bl.a. en række kræfttyper. Får du en kritisk sygdom, der er omfattet, vil du modtage et skattefrit beløb. Overvej, om det giver mening for dig at ændre beløbets størrelse.