Nyheder


Flere sætter ekstra ind på pensionen og høster gevinsten ved pensionering

20. november 2019

Hvert år i månederne op til årsskiftet vælger mange af Sampension-fællesskabets kunder at sætte en ekstra sum penge ind på deres pensionsopsparing. I 2019 slår indbetalingerne alle rekorder.

I 2018 indskød kunderne over 1,5 mia. kr. i ekstra indskud – en stigning på 28 pct. i forhold til året før. I 2019 gentager det billede sig. De første tre kvartaler i år har kunderne indbetalt 1,5 mia. kr. i engangsindskud – en stigning på hele 30 pct. i forhold til samme periode i 2018.

”Dermed er det en kendsgerning, at rekorden fra 2018 bliver slået i 2019 – spørgsmålet er blot med hvor meget. Det er en meget glædelig udvikling, fordi kunderne er blevet mere opmærksomme på vigtigheden af at have nok sparet op til alderdommen,” siger kundedirektør Ole B. Tønnesen fra Sampension

Mange vælger at indsætte ekstra hver måned

En mindre del af kundernes ekstra indskud er såkaldte private bidrag, hvor kunderne vælger at indbetale et ekstra beløb til pensionen hver måned.

I 2019 havde Sampension-fællesskabet som mål at øge de private bidrag med syv mio. kr. Nu har de private bidrag allerede rundet 19 mio. kr.

”Det giver rigtig god mening for mange kunder at indbetale lidt ekstra hver måned, hvis økonomien tillader det. Vi rådgiver blandt andet om dette på de mange pensionsmøder med kunderne, og det er netop den personlige rådgivning, der virker bedst,” siger Ole B. Tønnesen.

Mange danskere har en pensionsordning, hvor arbejdsgiveren for eksempel betaler 8 pct. og kunden 4 pct. i pensionsbidrag hver måned.

”Når vi gennemgår tallene med kunderne, kan mange godt se en mening i at hæve deres eget bidrag, så det flugter med arbejdsgiverens. Det synes mange er en god idé, fordi det for alvor kan mærkes på opsparingen den dag, man går på pension,” siger han.

Fakta: Ekstra skattefradrag ved indbetaling til pension

Man kan opnå et skattefradrag ved indbetaling til de fleste pensionsopsparinger. Grænsen for beløbet der kan indbetales, hvor man stadig kan få et fradrag for indbetalingen, afhænger af, hvilken udbetalingsform man har. Se oversigt her:

Ratepension eller ophørende pension
Indbetal op til 55.900 kr. (2019) om året med fuldt fradrag for hele beløbet. Hvis du vil undgå restskat, skal du sikre, at din samlede indbetalinger til alle ratepensioner maksimalt er 55.900 kr. i alt.

Livsvarig aldersopsparing
Ingen beløbsgrænse – fuldt fradrag for det beløb, du vælger at indbetale.

Undtagelsen er indbetalinger til en aldersforsikring, som ikke giver ret til skattefradrag. Til gengæld er denne type pension som udgangspunkt fleksibel i forhold til udbetalingstidspunkt og udbetalingerne er skattefri.

Du kan indbetale op til 5.200 kr. (2019) om året på din aldersforsikring og op til 48.000 kr. om året de sidste fem år til du når folkepensionsalderen.

Læs også artiklen ”Vi lader milliarderne til pension rulle i ekspresfart” i Berlingske her (kræver login).