Nyheder


Et boost til pensionen inden nytår er et godt alternativ til negative renter i banken

13. december 2021

Danskerne sætter stadig flere penge i banken, selvom de mange steder står til negative renter. Derfor er der god grund til at overveje alternativer som f.eks. at udnytte fradragsmuligheder og indbetale ekstra på pensionen inden nytår, lyder det fra Sampension.

Danskernes opsparing i banken stiger nu igen. Ifølge tal fra Nationalbanken var danskernes indlån i bankerne på ca. 1.029 mia. kr. i oktober i år mod ca. 1.022 mia. kr. i september. Indlånet var ellers faldet med ca. 23 mia. kr. fra juli til september.

”Vi oplever en stigende andel kunder, som har for store beløb stående i banken. Pengene taber værdi, fordi de står på indlånskonti med lav rente eller endda minusrenter. Den stigende inflation betyder samtidig, at bankopsparingen bliver mindre værd og løbende taber købekraft. Derfor bør man overveje, hvordan man kan få mere ud af disse penge. De fleste ved det godt, fordi deres bankrådgiver har anbefalet, at de investerer opsparingen,” siger Anne-Louise Lindkvist, markeds- og kunderådgivningschef i Sampension.

Hun peger på, at man bør se på formålet med opsparingen. Er det penge, der skal styrke økonomien i pensionstilværelsen, så skal man overveje at benytte sine fradragsmuligheder og indbetale ekstra på pensionen inden nytår.

”Har man penge i banken, som står til negative renter i øjeblikket, og som man ikke umiddelbart har behov for f.eks. som buffer til uforudsete udgifter, så er indbetaling til pension en mulighed for at få mere ud af sin opsparing. For der vil over årene komme afkast på pensionsopsparingen, som er med til at sikre købekraften. Samtidig får man fradrag for pensionsindbetalinger, og her kan det være en god idé at benytte sine muligheder inden nytår - særligt hvis man betaler topskat i dag, men ikke skal betale topskat ved udbetalingen,” siger Anne-Louise Lindkvist.

Udover fradraget for pensionsindbetalingen opnår man i 2021 et ekstra ligningsmæssigt fradrag af indbetalinger op til 74.700 kr. Har man mindre end 15 år til folkepensionsalderen, er det ekstra fradrag på 32 pct., indtil da 12 pct.

Beregninger fra Sampension viser, at ekstra indbetalinger på pensionen kan gøre en stor forskel på sigt. Hvis man f.eks. indbetaler 500 kr. ekstra om måneden på en ratepension, fra man er 35 år og frem til pensionsalderen, så kan man forvente, at de årlige udbetalinger fra ratepensionen vil stige med 23.000 kr. Indsættes det samme månedlige beløb på en livsvarig pension i stedet for en ratepension i samme periode, kan man som pensionist forvente at få 10.000. kr. mere udbetalt hvert år, så længe man lever.

Indsætter man 500 kr. ekstra om måneden på en ratepension, fra man er 45 år og frem mod pensionsalderen, kan man forvente at de årlige udbetalinger fra ratepensionen vil stige med 15.000 kr., mens det samme månedlige beløb indsat på en livsvarig pension i samme periode vil give 7.000 kr. mere udbetalt om året resten af livet.