Nyheder


De fleste opsparere holder fast i investeringsrisikoen

Næsten alle kunder hos Sampension har valgt at holde fast i deres investeringsprofil gennem en turbulent periode

12. maj 2020 
Langt de fleste kunder med en markedsrenteordning i Sampension har haft det lange lys på og har valgt ikke at ændre på deres investeringsrisiko under coronakrisen, hvor aktiekurserne har svinget voldsomt. Således valgte kun en promille af Sampension-fællesskabets kunder at skrue ned for risikoen i april måned.

Ifølge Sampensions investeringsdirektør Henrik Olejasz Larsen og andre eksperter er det en god ide at have is i maven og holde fast i sin investeringsstrategi i turbulente perioder. Det er blandt andet blevet belyst i DR’s program, Råd til corona, hvor professor Jesper Rangvid fra CBS fortalte om, at pensionsafkastet skal ses over en lang periode.

Efter et stort fald på aktiemarkederne frem til udgangen af marts, med tilsvarende negative afkast hos landets pensionsopsparere, lykkedes det at få hentet en del af det tabte tilbage i løbet af april, hvor afkastet hos Sampensions kunder i markedsrente landede på mellem 2,6 pct. og 7,9 pct. Det betyder, at afkastet år til dato nu ligger på mellem -5,1 pct. og -10,7 pct. Bedst på afkast ligger de pensionsopsparere, som er tæt på pensionering.

”Det viser, at vores livscyklusprodukter virker efter hensigten. Risikoen aftrappes efter alder, og de, der står for at skulle på pension, har fået det mindst negative afkast i år,” siger Sampensions kundedirektør Ole B. Tønnesen.

Især kunder i denne aldersgruppe har forståeligt nok været urolige over de seneste måneders uro på de finansielle markeder, fortæller Louise Graae, der er teamleder i kunderådgivningen hos Sampension.

”Mange af de bekymrede kunder, der har ringet ind de seneste måneder, er opsparere på vej på pension. Nu er antallet af kundehenvendelser generelt set stagneret, og de, der henvender sig, er ikke nær så bekymrede, som det var tilfældet for en måned siden. Der er langt mere ro på nu,” fortæller Louise Graae.

Alle kunder er velkomne til at booke en rådgivningssamtale online, hvis de har behov for at få overblik over deres pension, tilføjer hun.

Mere end 20 pct. i afkast på 5 år

Ifølge Nikolaj Holdt Mikkelsen, som er selvstændig finansiel rådgiver og hver måned analyserer pensionsselskabernes investeringsafkast, var danske pensionsselskabers afkast i markedsrente henholdsvis det dårligste i marts og det bedste i april måned set over en tiårig periode.

”Historisk set retter markederne sig over tid, og det voldsomme udsving understreger endnu engang det vigtige i at se sin pension i et langsigtet perspektiv,” konstaterer Ole B. Tønnesen.

Trods et dårligt 2018 og en ualmindeligt dårlig start på 2020, har man som pensionsopsparer i Sampension opnået et samlet afkast på mellem 10,2 pct. og 20,7 pct. over en femårig periode.

”Det er værd at huske på, hvis man ærgrer sig over afkastet, som det indtil nu har tegnet sig for i år,” tilføjer Ole B. Tønnesen.

Sampensions kunder med en pensionsordning i gennemsnitsrente mærker ikke udsvinget på samme måde som kunder i markedsrente. Her ligger afkastet for april måned på 2,9 pct. og for året til dato på 2,0 pct.

Tallene ovenfor er udtryk for den viden, vi har her og nu, og tager udgangspunkt i generelle tal. De er derfor ikke udtryk for, hvad der konkret gælder for dig.