Image No Description
Arrow Left
Magasin

Rasmus spænder sikkerhedsnettet ud for sig selv

Hvis det stod til Rasmus Christensen, skulle folkepensionen udfases i løbet af de næste få generationer. Han regner med, at han skal klare sig helt uden hjælp fra det offentlige, så han er allerede godt i gang med forberedelserne til den tredje alder.

Som 35-årig kan pensionsalderen synes langt væk – men omvendt er der jo god tid til at spare op. Og det er netop sådan, Rasmus Anker Christensen ser på det, for han forventer ikke at få noget fra det offentlige, når han skal på pension.

- Der er jo lang tid til, at jeg forlader arbejdsmarkedet og heldigvis for det: For det giver mig masser af tid - jeg forventer nemlig selv sammen med min arbejdsgiver at skulle spare op til mine gamle dage, siger Rasmus og fortsætter:

- Jeg tror, at folkepensionen på sigt får mindre og mindre betydning. Selvfølgelig er der folk, der af den ene eller anden grund ikke kan arbejde, og dem skal der være hjælp til – men alle os andre bør selv stå for at spare op til vores alderdom.

Huset en base – men også en opsparing

Rasmus arbejder som graver og bor sammen med sin kone i et nybygget hus i Bredballe lidt uden for Vejle. Hjemmet er både den trygge base og én af brikkerne i opsparingen.

- Det er vigtigt for os, at vi føler os godt tilpas i vores hjem, og det gør vi. Men samtidig ser vi også huset som en stor del af vores opsparing og økonomiske sikring. Selvom det ikke var med den hensigt, da vi købte huset, forventer jeg, at det med tiden vil stige noget i værdi, så vi den vej rundt får nogle frie midler. Det ligger jo i et attraktivt område, så jeg tror, at det er let omsætteligt, siger han.

Udover huset, de bor i, har Rasmus investeret i andre ejendomme og værdipapirer. Det er alt sammen ifølge den unge graver med til at give et godt fundament til en god tilværelse som pensionist. Og når det store kasseapparat skal gøres op, satser han på, at der stadig er god luft i økonomien.

- Jeg forventer som minimum at kunne leve samme liv som nu, når jeg bliver pensioneret – måske endda lidt bedre. Jeg har altid godt kunne lide at rejse, og så ville det være rart at have den frihed til for eksempel at kunne arbejde frivilligt, siger han.

Pension – pause - pension

Det er ikke hvert år, at Rasmus indbetaler til pensionen. Da han første gang satte penge ind, var han i begyndelsen af 30’erne, og siden da har det kørt efter modellen pension – pause – pension.

- Det afhænger af mange ting: Nogle år indbetaler jeg lidt mere, andre år holder jeg en pause med indbetalingerne. Da jeg ser pensionsopsparingen som en vigtig del af det at sikre en god økonomi som pensionist, håber jeg også hen ad vejen at stige, så jeg kan få lidt mere end de 15 procent, jeg får nu. Bare et par ekstra procentpoint kan betyde rigtig meget på den lange bane, siger han og fortsætter:

- Men en ting er sikkert: Jeg regner med at klare mig selv, lige som mine forældre har klaret sig selv. For hvis ikke jeg kan tage vare på mig selv – hvem skulle så kunne?

Her kan du se, hvor mange penge du får udbetalt oven i folkepensionen, hvis du allerede som 25-årig vælger at indbetale til din ratepension hver måned. I eksemplet her er der tale om en årlig udbetaling i 10 år efter den dag, du er gået på pension.

*Tallene i skemaet er i nutidskroner før skat og er en forventning om, hvordan pensionen vil udvikle sig. Den faktiske udvikling af pensionen afhænger af afkastet i din årgangspulje. Beregningerne tager udgangspunkt i, at du indbetaler via en arbejdsgiver til 3 i 1 Livspension, og at du har moderat investeringsprofil. Det er forudsat, at indbetalingen fortsætter indtil pensionering, og at ordningen giver ret til præmiefritagelse ved 2/3 tab af erhvervsevne.