Image No Description
Arrow Left
Magasin

Opsparing skal bane vejen for Heidis drøm

Heidi Juul Andersen på 28 har en drøm: Hun og kæresten vil gerne etablere sig i Spanien, så de kan trække sig tilbage under fremmede himmelstrøg, når de går på pension – gerne før de fylder 70 år. Det kræver planlægning og en god opsparing at realisere den drøm.

- Min kærestes familie stammer fra Sønderjylland – og sønderjyder er fornuftige folk, så det er nok derfra, at jeg er blevet opdraget med min tilgang til økonomi og pension. Det betyder nemlig rigtig meget for mig, at vi har økonomisk tryghed, siger Heidi.

De seneste seks år har Heidi boet sammen med sin kæreste og parrets to hunde i et hus i udkanten af Odense. Huset har de selv finansieret, og de havde helt fra begyndelsen sparet så meget sammen, så de kunne nøjes med et realkreditlån.

- Vi ser både huset som en opsparing og et hjem, som er et godt sted at være, og som vi skal bo i mange år ud i fremtiden. Det er en rar følelse at betale til noget, der er vores eget, og i området her i Odense får man meget hus for pengene. Så vi håber selvfølgelig på, at det giver et overskud, når vi om mange år skal sælge, siger hun.

Vil gerne spare mere op

I øjeblikket arbejder Heidi som kontorelev i offentlig administration ved Nordfyns Kommune, og det er et bevidst valg, at hun vil gøre karriere i det offentlige

- Som offentlig ansat har man i mine øjne mange gode fordele: Blandt andet har det offentlige rigtig gode pensionsaftaler. Så det kan godt være, man ikke tjener det vilde, men en god pension er med til at skabe basis for økonomisk tryghed og frihed i alderdommen, siger hun.

Heidi er oprindelig butiksuddannet men tog for et par år siden skiftet fra det private til det offentlige – blandt andet på grund af de gode pensionsforhold. Hun er dog ikke sikker på, at den arbejdsgiverindbetalte pension er nok.

- Jeg har altid tænkt, at når jeg fylder 30, så vil jeg i gang med at indbetale til en privat pensionsopsparing ved siden af. Min kæreste og jeg har tænkt over, at vi ikke har lyst til at være på arbejdsmarkedet, til vi er i 70’erne, og vi mener altså, at en god opsparing er friheden til at kunne stoppe tidligere, siger hun.

Sparer op til drømmen

Men det er ikke kun det at kunne gå tidligere, der trækker i det unge par. For Heidi og hendes kæreste har en helt særlig drøm.

- Vi vil ikke bare gå på folkepension her i Danmark, som vores bedsteforældre har gjort det. Vi har altid godt kunne tænke os at slå os ned i Alcudiabugten på Mallorca, når vi bliver gamle. Vores allerførste ferie sammen gik dertil, og på den tur så vi en masse byggegrunde til salg. Så vi drømmer om at købe en grund, som vi kan bygge et hus på og så leve det meste af vores liv som pensionister der. Og det er klart, at det kræver lidt opsparing for at realisere den drøm, siger hun.

Kun ni procent af de unge har svaret, at de benytter sig af en form for økonomisk støtte fra deres egne eller deres partners forældre i forbindelse med deres nuværende bolig.