Image No Description
Arrow Left
Magasin

Landmandens gylle bliver til biogas

Landmandens gylle bliver til biogas

Biogasproducenten Nature Energy er opstået på Fyn, men har globale ambitioner. Sampension, der i 2018 blev medejer af virksomheden, ser et stort potentiale i virksomhedens anlæg.

I 2018 producerede Nature Energy biogas nok til at opvarme 30.000 husstande i et år. Ambitionerne rækker meget længere og i takt med at teknologien modnes, vil producenten med hovedsæde ved Odense vokse i Danmark og i udlandet. Den ambition støtter Sampension, der i 2018 blev en del af ejerkredsen.

”Vi mener, at Nature Energy har potentiale til at blive en meget betydelig producent af grøn biogas til husholdninger og virksomheder i hele landet til blandt andet varme og transport. Biogas er CO2-neutral energi og udnytter ressourcer i affald fra for eksempel landbrug og industri, der ellers var gået til spilde,” siger Hüseyin Meric, der er senior portfolio manager hos Sampension.

Hvert år modtager og behandler Nature Energy mere end en mio. ton gylle fra landbruget, som blandes med organisk affald fra slagterier og husholdninger. Biogas bliver udskilt fra gyllemassen og det organiske affald, og bliver efter at være renset for CO2 pumpet ud i det eksisterende naturgasnet og ud til forbrugerne. Samfundets store investering i naturgasnettet bliver altså udnyttet til fremtidens energiforsyning i takt med, at biogas erstatter den almindelige naturgas.

Cirkulær økonomi skaber værdi

Produktion af biogas er derfor et meget godt eksempel på cirkulær økonomi. Landmændenes gylle indeholder store mængder gas, der kan udnyttes til opvarmning i stedet for bare at forsvinde i den blå luft. Når gassen er udvundet og sendt ud i gasnettet, står man tilbage med afgasset gylle som et værdifuldt restprodukt, som går ud til landmændene og gøder markerne mere effektivt end ubehandlet gylle.

”Den store fordel ved biogas er, at den medvirker til at reducere CO2-udledningen væsentligt. Beregninger viser, at hvis alt gylle fra danske landbrug kom igennem biogasanlæg, ville Danmark opfylde en meget stor del af CO2-målene uden at skulle gøre andet,” siger Hüseyin Meric.

Nature Energy driver et laboratorium på sit hovedkontor, hvor der forskes i, hvordan gylle og organisk affald kan udnyttes endnu mere til udvinding af biogas.

”Hos Nature Energy ser vi et stort potentiale i at styrke forskning og produktionsfaciliteter og på den måde øge knowhow indenfor biogasteknologi, som på sigt kan blive det næste store grønne eksporteventyr og dermed skabe nye arbejdspladser i Danmark,” siger Hüseyin Meric.

I slutningen af 2018 har Nature Energy opkøbt et nordjysk selskab, som er en af Europas førende leverandører af nøglefærdige biogasanlæg. Med købet har to af Danmarks førende virksomheder i biogassektoren lagt kompetencerne sammen.

Med otte anlæg er Nature Energy Danmarks førende producent af biogas.