Image No Description
Arrow Left
Magasin

Danskerne kan få meget mere ud af pensionsordningen

Måske har du brug for at sætte mere ind på din pensionsopsparing, måske har du forsikringer, du ikke kender til. Brug det årlige pensionsoverblik som anledning til et tjek af din pensionsordning, lyder rådet fra Sampension.

Kaviar eller leverpostej? Mange danskere forventer at få råd til det meste som pensionister, men risikerer at blive slemt skuffede.

Uanset alder og lønklasse sparer mange af os ikke tilstrækkeligt op til pension til at kunne fastholde samme levestandard som pensionister, som vi har i dag. Selv de, der føler, at de har styr på det med pensionen, får sig ofte en slem overraskelse.

De fleste danskere har netop modtaget det årlige pensionsoverblik og mange vil opleve, at den forventede udbetaling er faldet lidt i forhold til sidste år. Netop det årlige pensionsoverblik er en oplagt anledning til at gå sin pensionsordning igennem.

”Vi danskerne lever længere, og derfor skal vi have pensionsopsparingen til at række i flere år som pensionister, end vi måske gik og troede,” siger Johnny Vesti Mørch, der er kundeservicechef hos Sampension.

Han tilføjer, at pensionsopsparingen er den største post på de fleste familiers husholdningsbudget efter boligen. Alligevel står det sjældent øverst på den enkeltes dagsorden.

”Derfor opfordrer vi til, at man mindst en gang om året bruger en halv time på at gå sin pensionsordning igennem og sikrer, at den passer til ens faktiske livsvilkår og forventninger. Man bør også gå ordningen igennem, når der sker en forandring i livet som for eksempel ægteskab, huskøb og graviditet,” siger han.

Nye prognoser

Nye prognoser viser, at danske pensionsopsparere generelt må forvente et lavere afkast fremover. Det betyder, at det får større betydning for den enkeltes opsparing, om pensionsselskab har lave eller høje omkostninger, den såkaldte ÅOP.

”I Sampension fællesskabet har vi 0,5 pct. i årlige omkostninger. Andre selskaber i branchen har en ÅOP på op til 1,6 pct. Den forskel kan i sidste ende betyde, at en pensionsopsparer i Sampension har op mod en halv mio. kr. mere til sig selv i forhold til en kunde i et selskab med høje omkostninger. Det kan være den forskel, der gør, at man kan leve det liv, som man faktisk gerne vil, når man bliver pensionist,” siger teamleder Jan Victor Hornuff fra Sampensions kunderådgivningsteam.

Ekstra indbetaling kan give frihed

Mange danskere med en arbejdsmarkedspension indbetaler i dag ekstra til deres pensionsopsparing. I 2018 satte Sampension fællesskabets kunder næsten 1,5 mia. kr. ekstra ind på deres opsparinger.

Endnu flere kan med fordel sætte ekstra penge ind på opsparingen. En af dem der gør det, er dyrlæge Nicolai Bach Sørensen, der er medlem af Pensionskassen for Jordbrugsakademikere & Dyrlæger. Han indbetaler 2.000 kr. ekstra om måneden.

”Jeg kan godt være bekymret for, at når jeg selv når pensionsalderen, så kommer jeg til at stå med meget mere ansvar for min egen økonomi. Jeg vil gerne vinde mulighed for at kunne bestemme selv og kunne få noget frihed,” siger Nicolai Bach Sørensen.

Sikring ved død og sygdom

Danskere med arbejdsmarkedspensioner er omfattet af forskellige forsikringsdækninger, der sikrer udbetalinger ved visse kritiske sygdomme, tab af erhvervsevne og død. Desværre oplever Sampension ofte, at kunderne ikke ved, hvordan de er dækket og derfor risikerer at gå glip af en erstatning, fordi de ikke kontakter pensionsselskabet.

”Vi gør mange ting for at sikre os at kunderne ved hvordan de er dækket. Både ved rådgivningssamtaler og ved at informere sygehuse og andre, der kommer i kontakt med vores kunder i tilfælde af sygdom,” fortæller Anne-Louise Lindkvist, der er chef for kunderådgivning og salg i Sampension.

En af de kunder, der har haft glæde af sin forsikringsdækning er Sanne Munkholm Kjær, der er projektsupporter hos Banedanmark. Da hun fik konstateret modermærkekræft, vidste hun ikke, at hun var omfattet af en forsikring mod visse kritiske sygdomme. Det var personalet på Rigshospitalet, der opfordrede hende til at kontakte Sampension.

”De siger til mig at jeg skal kontakte pensionsselskabet, fordi jeg er berettiget til en erstatning. En uge efter, jeg havde anmeldt min sygdom og udfyldt alle mine papirer, stod der 100.000 kr. på min konto,” fortæller Sanne Munkholm Kjær.