Image No Description
Arrow Left
Magasin

Birte og Claus har besøgt 85 lande: Vi er slet ikke færdige

Danske pensionister er glade for at tage til udlandet. Birte og Claus Pehrsson fra Lejre fik – efter en ulykke – trang til at se verden. Nu rejser de så meget, at man bliver helt forpustet.

De har lige pakket ud efter en solformørkelsesrejse til Madagascar. Næste destination hedder Japan, og så kunne de godt tænke sig at tage et kig på Hviderusland og Ukraine. Hvis ”at rejse er at leve,” som en klog eventyrdigter sagde, så lever Claus og Birte Pehrsson fra Lejre fuldt ud. Intet mindre end 85 lande - og nogle territorier - har parret besøgt.

-Vi rejser især efter naturen, dyrelivet og for at møde og opleve fremmede kulturer. Det er det, vi synes, er fascinerende, siger Claus.

Afslapning og solbadning ved en pool er ikke dem. Der skal faktisk helst være et så tætpakket program som muligt.

- Vi bliver lidt irriterede over de der fri-eftermiddage, der er lagt ind i programmet, hvor man kan se på butikker og shoppe. Det gider vi ikke, siger Birte.

De køber stort set aldrig souvenirs fra turene og tager heller ikke billeder af sig selv og hinanden foran turistattraktioner. Til gengæld suger de alle de indtryk, de kan, fra boblende vulkaner på New Zealand, over isbjerge på Grønland til farverige og dansende cubanere i Havana.

Ulykke kunne have ændret livet
Birte og Claus er begge 74, har kendt hinanden siden folkeskolen og har lige fejret deres guldbryllup på Møn. Det er ikke fordi, de sådan havde planlagt at skulle være globetrottere som pensionister. Men en ulykke satte livet i perspektiv - og det satte gang i rejselysten hos dem begge.

-Jeg faldt ned fra en stige og brækkede begge hæle. Vi var bange for, at ryggen var brækket, og jeg ville komme til at sidde i kørestol, fortæller Claus.

Det skete ikke. Men ulykken og tanken om, hvad der kunne være sket, flyttede noget mentalt.

-Det kunne jo have ændret vores liv. Så tænkte vi: Nu er det altså bare med at komme ud og se den verden. På det tidspunkt havde vi ikke rejst ret meget, vi havde ikke engang været i London – det har vi nu stadig ikke, siger Birte.

Bjerge, gletsjere og vulkaner

Det er svært at udpege de største oplevelser, fordi de er så forskellige. Men både Claus og Birte peger på Cambodia som et land, de er meget fascinerede af og vil anbefale andre at besøge.

-Når man tænker på, hvilken forfærdelig og barsk historie det folk har, så er det nogle enormt glade, positive og gæstfri mennesker. Det gør indtryk, siger Claus.

Indien har de været i syv gange og har blandt andet taget turen op gennem Himalaya til Ladakh i det nordligste Indien, hvor de krydsede det næsthøjeste pas i verden. De er begejstrede for den variation landet har at byde på.

-Indien er et meget mangfoldigt land med vidt forskellige slags mennesker, afhængigt hvor du er i landet. De er enormt søde, smilende og åbne, siger Birte.

Så er der Grønland og New Zealand, hvor sejlture mellem isbjerge og besøg ved gletsjere og boblende vulkaner har efterladt fantastiske naturoplevelser.

Gigtknæ og brækket arm
Aktivitetsniveauet er generelt højt hos parret i Lejre. Det var svært at få en interviewaftale, for de skal også passe deres ugentlige bridge, vandreklubben hver torsdag, fitnesstræningen, svømningen og det frivillige arbejde. Også på rejserne er de helst med, hvor der sker noget, trods Birtes gigtknæ, der hæmmer hende lidt.

-Jeg kan dog sagtens gå en 10-12 kilometer på piller, og så må jeg jo ellers bare indrette mig efter det. Det skal i hvert fald ikke stoppe mig, siger hun.

De er altid trygge, når de rejser og har aldrig oplevet ubehageligheder ud over en enkelt gang i Madrid, hvor Claus fik flået sin bæltetaske af. De er heller ikke nervøse for sygdom.

-Selvfølgelig får man maveonde, det er kun et spørgsmål om hvornår. Men så tager vi noget mod det. Det er ikke så slemt. Og jo for resten jeg brækkede da armen engang på Cuba. Men noget værre end det har vi ikke oplevet, og det kan jo ligeså godt ske herhjemme, siger Birte.

Bare i år har Claus og Birte Pehrsson besøgt Marokko, Tadjikistan og Kirgisistan, Balkan – herunder Bosnien-Herzegovina, Serbien og Kroatien og er lige hjemvendt fra en tur til Madagascar med rejsebureauet Viktors Farmor. Næste destination hedder Japan.

Claus og Birte køber ikke mange ting, når de rejser. Til gengæld går de op i, at fodtøjet er i orden, og bagagen ikke vejer for meget.

Cambodia har været et af højdepunkterne for Birte og Claus. Her en piberygende dame. (Privatfoto)

Simien Mountains i Etiopien. Claus og Birte har stort set ingen billeder af dem selv fra de lande, de har besøgt. Det er natur- og kulturoplevelserne, der er i centrum, når de fotograferer.

Indien er et af Birtes yndlingssteder. Her har parret besøgt en stamme fra Orissa, der ligner Australiens oprindelige befolkning – aboriginerne.