Et voksende antal pensionister vender husmandskosten ryggen og spiser mere grønt og økologisk. Og det er i høj grad mændene, man finder ved komfuret

Når mænd rammer pensionsalderen, søger de i stigende grad ud i køkkenet og overtager den daglige madlavning. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har foretaget for Sampension.

Ifølge undersøgelsen oplyser næsten en fjerdedel, 22 pct., af de pensionerede mænd, at de enten meget oftere eller noget oftere end da de var under 65 år, er begyndt at lave mad. Og tilsyneladende viger kvinderne pladsen for mændene, eftersom over 20 pct. af kvinderne siger, at de nu sjældnere laver mad end tidligere.

Årsagen er, at de fleste ældre, ikke mindst mændene, har fået mere tid og ro til at lave hjemmelavet mad, svarer de i undersøgelsen. De skal ikke længere haste aftensmaden igennem efter en lang arbejdsdag, og har derfor mere overskud til at stå i køkkenet og forberede et måltid fra bunden.

Den ekstra tid i køkkenet betyder også, at de ældre har fået mere fokus på sunde måltider. De har omlagt deres kost- og madlavningsvaner og forsøger at spise mere økologisk og grønt og at nedbringe forbruget af traditionel, dansk husmandskost med en tungtvejende andel af kød og fedtstof, viser undersøgelsen.

Sampensions nye undersøgelse er en del af en større analyse af danske seniorers erhvervsaktivitet og livsstil omkring pensionsalderen. I alt har 1078 personer deltaget i undersøgelsen, heraf er de 570 personer over 65 år.